Noua carte a florilor

Google mi-a făcut astăzi cunoștință cu cea care a devenit aproape instantaneu, unul dintre mentorii mei – Maria Sibylla Merian (2 aprilie 1647 – 13 ianuarie 1717).  A fost fără nici o îndoială “dragoste la prima vedere”, pentru că toți fluturii diafani desenați de ea în urmă cu trei secole s-au îngrămădit în stomacul meu, iar florile ei minunate au presărat asupra mea o ploaie catifelată de petale.

Deși nu a presat flori, sufletul ei de artist le-a iubit ca și mine, împărțindu-și viața între talentul pentru desen și pictura și pasiunea pentru botanică și zoologie.

Maria Sibylla Merian (1647-1717) zI001_tn

Maria Sibylla Merian a crescut într-o familie de pictori germani, fiind încurajată de mică să deseneze și să picteze și a împrumutat de la tatăl său vitreg, Jacob Marrel pasiunea pentru picturile înfățișând flori.

Ca artist botanic, Maria Sibylla Merian a publicat trei colecții de de gravuri cu plante între anii 1675 și 1680, prima intitulându-se ‘Noua carte a florilor’. Ulterior, a început să studieze insectele și în 1705 a publicat lucrarea ‘Metamorphosis Insectorum Surinamensis’, în care plantele și insectele sunt descrise pe larg, textul fiind insotit de desene deosebite.

95205NewBookMaria

Universul academic a apreciat-o mai ales pentru observaţiile şi documentaţiile amănunțite privind metamorfoza fluturelui, desenând etapele de dezvoltare la aproape 200 de specii diferite.

Lucrările sale se caracterizează prin tehnica ireproșabilă și atenția deosebită acordată detaliilor care interesau lumea științifică.

Cu toate acestea, cercetătoarea germană Anne-Charlott Trepp, care a studiat opera Mariei Sibylla Merian susţine că lucrările sale sunt mai degrabă ‘de meditaţie’, nu ştiinţifice, pentru că Maria Sibylla Merian avea tendinţa să îl caute pe Dumnezeu în natură, nu să explice evoluţia şi dezvoltarea din punct de vedere ştiinţific.

Impresionată de opera ei și de conexiunea pe care am simtit-o imediat fata de spiritul ei, am realizat o reproducere din flori presate dupa coperta primei sale carti, pe care o dedic memoriei sale și care imi propun sa fie punctul de plecare pentru coperta viitoarei mele carti despre arta florilor presate.

În încheiere, te invit să urmărești un colaj video cu câteva dintre cele mai reuşite (în opinia mea) lucrări ale Mariei Sibylla Merian, acompaniate de muzică barocă.

Vizionare plăcută şi m-aş bucura să aflu impresiile tale!

[youtube id=”lS5MeF0dY-c”]