Avantajele organizarii in arta florilor presate

‘Vacanta’ de iarna se apropie de final si eu sunt pregatita sa creez din nou. Am folosit ghilimele pentru ca ultimele trei saptamani nu au fost chiar de vacanta pentru mine, ci le-am folosit pentru a-mi crea spatiul necesar creatiei si pentru a face ordine in materialele vegetale.

Din exterior nu pare mare lucru, insa cei care lucreaza serios cu flori presate stiu ce munca presupune organizarea plantelor pe diferite categorii, pentru a fi usor de gasit la nevoie, mai ales cand varietatea si cantitatea acestora este foarte mare. Am fost curioasa sa aflu un numar exact si am gasit nu mai putin de 186 de plicuri A4 si A5. Sa iei la mana fiecare plic in parte e o treaba care dureaza, nu gluma.

Desi lucrez cu florile presate de peste 20 de ani, a fost prima data cand am facut o asemenea ‘curatenie generala’ si in plus, de la un an la altul volumul plantelor a crescut foarte mult.

Plicuri plante

Daca esti la inceput in aceasta frumoasa activitate, cu siguranta te intrebi ce am facut mai exact cu plicurile, de mi-a luat asa de mult timp.

Iata raspunsul:

1. Am verificat daca eticheta de pe plic reflecta intocmai continutul si daca nu cumva cantitatea mare dintr-o anumita parte a plantei justifica crearea unui plic nou. Iti dau ca exemplu nemtisorul roz. Initial in plic am gasit flori obisnuite, flori batute, muguri de flori si in plus, cateva flori de nemtisor mov ratacite printre cele roz, inca din etapa presarii. Desigur, le-am mutat pe acestea in plicul cu nemtisor mov, mugurii, in plicul cu muguri de nemtisor  si am creat un plic nou pentru nemtisor roz batut;

2. Am comasat plantele din doua-trei planse in una singura. Dupa cum probabil stii deja daca ai descarcat Ghidul ilustrat al incepatorului in arta florilor presate (daca nu, il poti descarca chiar acum din partea dreapta sus a paginii), una dintre conditiile necesare pentru a obtine plante presate de calitate este sa le asezi la distanta una de cealalta, pentru a nu se crea un mediu excesiv de umed. Odata ce s-au uscat, spatiul dintre plante nu mai este necesar si plansele pot fi comasate, eliberand astfel foile pentru urmatoarele flori si frunze proaspete;

3. Am aruncat plantele prea deteriorate, care am considerat ca nu imi mai sunt de nici un folos;

4. Am scos din prese plantele gata uscate si le-am repartizat in plicurile corespunzatoare;

5. Am inlocuit sau reparat plicurile deteriorate;

6. Am grupat plicurile in teancuri distincte: Format A4/A3, Frunze de toamna, Frunze, Flori, Petale etc.

Plicuri-flori-presate

Nu stiu daca e valabil pentru toti artistii oshibana, dar in cazul meu o buna organizare a materialelor si a spatiului de lucru atrage muzele si e binevenita mai ales la inceput de an, cand imi doresc un (re)start bun pentru proiectele mele. Si chiar daca n-ar fi asa, un astfel de efort facut periodic are mai multe avantaje:

– iti usureaza procesul de creatie, pentru ca stii exact ce materiale ai disponibile si unde le gasesti;

– iti readuce in atentie materiale de care uitasei si care iti hranesc inspiratia creatoare;

– iti elibereaza spatiu de depozitare si prese pentru noile plante presate;

– iti elibereaza foi de hartie pentru presat;

– iti da ocazia sa verifici starea in care s-au conservat plantele, daca au mucegait sau au fost atacate de gandaci (din fericire gandacii m-au ocolit pana acum si imi doresc sa faca la fel si in continuare :));

– este un alt mod de a fi in contact cu plantele, mai ales intr-un anotimp cand natura doarme, ceea ce iti va aduce o stare de bine;

– ordinea exterioara iti poate induce ordinea interioara.

Sper ca ti-am dat suficiente motive pentru a acorda (mai multa) atentie organizarii plantelor tale presate, chiar daca nu este o activitate la fel de interesanta precum actul creativ. Este cel mai bun moment pentru a incepe sa te pregatesti de un nou sezon de presat si de creat.

Tu cum iti organizezi plantele plesate? Scrie-mi intr-un comentariu mai jos.

Cu drag,

Adela