Cum presezi coaja de banana

Unul dintre cele mai apreciate tablouri pe care le-am creat de-a lungul timpului a fost „Savana”. Dincolo de frumusetea imaginii care, dupa cum se stie, se afla in ochii privitorului, detaliul care a starnit multa uimire a fost materialul din care am realizat pamantul, elefantul si arborele, si anume coaja de banana.

savana-flori-presate

Pare imposibil sa presezi un material vegetal atat de carnos cum este coaja de banana si in plus, stim cu totii ca banana este galbena, cum de a devenit neagra?

Daca ai ceva experienta in arta florilor presate si ai realizat tablouri mai complexe decat un simplu aranjament floral, atunci e foarte posibil sa fi simtit lipsa negrului din ‘paleta de culori’ disponibila.

Intr-adevar, negrul si maroul inchis nu sunt foarte usor de gasit in starea lor naturala. Mai stiu doar frunzele de par care au stat sub zapada ca se fac aproape negre. Tocmai de aceea coaja de banana este atat de valoroasa, mai ales ca se gaseste tot timpul anului si este o parte din fruct pe care oricum o aruncam.

Insa pentru a obtine o coaja bine presata trebuie sa urmezi un procedeu relativ simplu, pe care ti-l voi arata in continuare. Totusi trebuie sa stii de la bun inceput ca oricat de perfecta ar fi banana si tehnica ta, nu te poti astepta sa obtii intotdeauna un negru intens, ci mai degraba diferite nuante de maro inchis. Acestea fiind zise, sa inceapa tutorialul!

1.Observa ce fel de banane ai la dispozitie. Pentru a le putea prelucra cu succes e nevoie sa alegi niste banane foarte bine coapte sau daca sunt verzi, sa le lasi sa se coaca.  Acum fiind iarna si zile geroase, este foarte posibil sa gasesti la piata banane cu coaja neagra, desi miezul este inca bun de mancat. Se vand la pret redus si motivul pentru care arata asa este ca le-a prins gerul. Eu nu ratez niciodata astfel de banane, pentru ca imi asigura doua-trei portii de smoothie delicios si hranitor si desigur, cojile pretioase de culoarea abanosului.

FloriPresate-banane1

Daca ai la dispozitie doar banane galbene sau cu pete maro, pentru a le innegri trebuie sa tii cojile la congelator pana cand sunt complet inghetate (desigur, dupa ce ai consumat miezul).

Dupa ce le dezgheti, mai lasa-le sa stea pe o farfurie cateva ore, chiar o zi, pentru ca in timp ele se inchid si mai mult la culoare.

2. Prelucreaza cojile.

-Imparte coaja in fasii nici prea inguste, nici prea late, astfel incat sa fie drepte si nu concave, pentru a fi usor de presat. Poti vedea in poza mica de mai jos cum ar fi bine sa desprinzi fasiile pentru a le putea presa cat mai bine.

FloriPresate-banana2   Sectiune-banana

 

 

 

 

 

-Taie capetele cu un cutit.

FloriPresate-banane3

-Razuieste cu ajutorul cutitului partea carnoasa a cojii, astfel incat sa ramana o piele nu exagerat de subtire. Cu cat pielea este mai subtire. cu atat va ramane mai deschisa la culoare dupa uscare. Tine cutitul cu lama perpendiculara pe coaja si razuieste treptat, cu grija pentru a nu rupe pielea.

FloriPresate-banane4

-Sterge cu un servet de hartie fasiile rezultate pentru a elimina excesul de umiditate si resturile de pulpa. Daca ti se rupe o fasie, cum e cea din imaginea de mai jos, nu o arunca. Este posibil sa fie ‘piesa de puzzle’ perfecta intr-o lucrare.

FloriPresate-banane5

3. Pune la presat fasiile de banana, lasand spatiu intre ele si cu un strat gros de hartie/carton intre doua planse, pentru a absorbi mai bine umiditatea. Schimba acest strat de hartie dupa 24 de ore. Este posibil ca la unele fasii marginile sa se rasuceasca spre interior, caz in care va trebui sa aplici treptat hartia de deasupra, indreptand fasia cu degetele. In aproximativ o saptamana ar trebui sa ai cojile de banana uscate, asta si in functie de gradul de umiditate din camera. Iata cum arata cojile mele presate anul trecut:

FloriPresate-banane6

Sper sa-ti fie de folos acest tutorial si abia astept sa-mi spui intr-un comentariu cum ti-au iesit cojile de banana presate sau ce dificultati ai intampinat.

Cu drag,

Adela