Consiliere pentru dezvoltare personala prin arta verde

art-consiliere-flori-presate1

Artele verzi presupun lucrul creativ cu materiale naturale (flori, seminte, lemn etc) asa cum se gasesc ele în natura, fara a le fi modificate caracteristicile.
Folosirea caracteristicilor materialelor naturale in exprimarea artistica conduce la vindecarea separarii de Natura din care a evoluat si la recuperarea sinelui autentic, ancestral.

Desi consilierea cu ajutorul artelor verzi poate implica deprinderea unor abilitati si învatarea unor tehnici artistice specifice (Oshibana – arta florilor presate, SeedsArt, pictura cu acuarele naturale etc.), accentul se pune in principal pe exprimarea imaginilor care vin din interiorul persoanei.

art-consiliere-flori-presate4

Avantajele folosirii artelor verzi in consiliere:
1. De regula, în cazul mediilor clasice (desen, pictura, dans, joc de rol etc.) subiectul este autocritic fata de rezultatul actului sau artistic si resimte un disconfort fata de ceea ce trebuie sa realizeze in timpul sedintei de consiliere, nefiind familiarizat cu acest mod de exprimare.
In cazul artelor verzi, riscul frustrarii cauzate de lipsa talentului artistic dispare, tocmai datorita caracteristicilor materialelor naturale folosite.
Formele si culorile “pre-create” de catre natura, ii ajuta pe cei implicati in art-consiliere sa realizeaze inevitabil lucrari frumoase, care le aduc satisfactie, le ofera incredere si le creste stima de sine.

2. Prin crearea unor lucrari de arte verzi sub indrumare profesională, oamenii intra in contact direct cu energia benefica a naturii, devenind astfel mai constienti de propria fiinta, cea autentica, iar altii pot face fata stresului, unor simptome sau experiente traumatice, îsi pot imbunatati abilitatile cognitive si cele manuale, toate acestea printr-un proces inconstient, care ajuta mentalul si emotionalul să iși regleze singur deficiențele.

Manifestarea personala prin artele verzi poate sa scoata la lumina din adancul fiintei ceea ce cuvintele si metodele clasice de consiliere nu reusesc, tocmai prin rezonanta materialului natural cu fiinta noastra.
Din punct de vedere al asocierilor pe care subiectul le face inconstient in procesul de consiliere, formele, textura, culoarea mediilor artistice naturale folosite rezoneaza cu informatia ancestrala stocata in subconstient datorita faptului ca materialele naturale au o matrice comuna tuturor formelor de viata.

art-consiliere-flori-presate3

Consilierea prin arta verde in general si cea prin arta florilor presate in particular necesita o sedinta introductiva de acomodare cu materialul vegetal, cu instrumentele si tehnica de lucru specifice, pentru ca in sedintele ulterioare de art-consiliere accentul sa cada pe actul propriu-zis de introspectie si exprimare creativa.

art-consiliere-mandala-flori-presate

Surse:

  • Constantin Serban, „Terapia prin arte verzi în sprijinul pediatriei” – Lucrare de licenta, Univ. Petre Andrei, Iasi, 2013
  • Liliana Cehan, „Consiliere pentru dezvoltare personala prin arta”