Rochițe din flori de nalbă

Miresme dulci de flori mă-mbată și mă alintă gânduri blânde …
Ce iertător și bun ți-e gândul, în preajma florilor plăpânde!
Râd în grămadă: flori de nalbă și albe flori de mărgărint,
De parc-ar fi căzut pe straturi un stol de fluturi de argint,(…)
n grădină de Dimitrie Anghel)

Nalba

Din aceeași familie cu nalba, Hibiscus (Hibiscus syriacus, fam. Malvaceae) este floarea care îmi bucură privirea parcă mai mult anul acesta decât în alți ani, probabil pentru că merg mai mult pe jos printre blocuri și o văd la tot pasul, fie sub formă de gard viu, fie sub formă de arbust. Faptul că înflorește neîntrerupt în lunile iulie și august, îmi dă curaj să culeg de fiecare dată în drum spre casă 4-5 flori pentru presat, fiind sigură că altele noi le vor lua locul a doua zi, spre încântarea trecătorilor.

Câteva informații și sfaturi pentru presarea acestor flori am scris aici.

Nalba_presa

Strâns înrudită cu Hibiscus si Nalba de grădina (Althaea rosea) e Nalba sălbatică sau comună (Malva sylvestris), pe care am avut surpriza să o găsesc astăzi tot pe lângă bloc. Este una dintre primele plante de care îmi amintesc din copilărie, datorită fructelor sub forma unor turtițe verzi, înconjurate de sepale, pe care le degustam curioasa impreuna cu tovarășii de joacă de la țară.

Nalba salbatica   Nalba fruct

Deși floarea de nalbă sălbatică nu mi-e de folos în lucrările de artă pentru că devine aproape transparentă și extrem de sensibilă în contact cu lipiciul, cele câteva tulpini recoltate astăzi vor fi numai bune pentru ierbar.

Din aceeași familie a nalbei mai fac parte Nalba mare (Althaea officinalis), Nalba rotundă (Malva rotundifolia), Nalba mică (Malva neglecta) si Zămoșița (Hibiscus trionum).

Pe lânga faptul că seamănă cu aripile diafane ale unui fluture, petalele de nalba si hibiscus mi-au sugerat și o rochie vaporoasă, fapt pentru care am creat felicitarea de mai jos, oferita unei colege cu ocazia nunții si tabloul din mijloc, comandat pentru ziua de nastere a unei fetite de 10 ani, Ioana. Dar ce spui de miresica de alături? Pe mine m-a cucerit. Felicitări creatoarei de la PulpArt!

Imbratisare        Mireasa

După ce te-am convins (sper) de calitățile estetice ale nalbei, cu siguranță vei fi surprins(ă) la fel ca și mine să afli de aici că această plantă are și veleități gastronomice, pe lângă cele medicinale.

Hmm…intuisem eu ceva în copilărie!

Surse:

https://ierburiuitate.wordpress.com/tag/nalba-de-cultura/

http://en.wikipedia.org/wiki/Alcea_rosea

http://en.wikipedia.org/wiki/Hibiscus_syriacus

http://ro.wikipedia.org/wiki/Z%C4%83mo%C8%99i%C8%9B%C4%83