In lumea florilor presate, iarna este anotimpul special dedicat creatiei, cand materialul botanic cules si presat cu grija de primavara pana toamna prinde viata sub mainile inspirate si migaloase.
Totusi, daca esti la inceput si nu ai nimic agonisit in camara, nu te ingrijora si nu te considera un greiere, precum cel din fabula.
Cu siguranta ai in preajma plante de apartament care sunt o sursa excelenta de frunze si flori pe timp de iarna, numai bune de presat pentru apropiatele zile dedicate iubirii in februarie. Iti recomand sa le eviti pe acelea care au frunzele sau petalele prea groase/suculente sau dimpotriva, prea subtiri si fragile.
Cateva exemple de plante bune de presat, dintre cele mai cunoscute si frecvente in casele noastre sunt: feriga, orhideea, iedera salbatica, trandafirul japonez, muscata, palmierul Areca, steaua craciunului, urzicuta si cu siguranta poti adauga multe altele.
Te invit sa experimentezi si sa-mi spui cum ti-a iesit intr-un comentariu mai jos.
Eu am foarte putin spatiu disponibil, iar desele perioade de absenta de acasa ma impiedica deocamdata sa ingrijesc prea multe plante de apartament. Dintre cele 5 care s-au adaptat bine „conditiilor vitrege”, doua sunt deosebit de prolifice asa ca astazi am inceput sa recoltez pentru a face loc mugurilor noi. Cele doua sunt trifoiul ornamental si orhideea si in continuare iti voi spune cele mai importante aspecte de luat in considerare atunci cand le presezi.
Trifoiul ornamental varianta verde (exista si variantele mov si verde cu mov) (Oxalis articulata, Fam. Oxalidaceae) este putin pretentios si isi revine usor dupa perioade de seceta sau intuneric, invadand rapid locul in care este plantat. Presez doar frunzele formate din trei foliole sub forma de inima, pentru ca florile sunt prea fragile si se decoloreaza rapid.
Poti presa cele trei foliole la un loc sau separat (pentru a evita suprapunerile), aceasta si in functie de destinatia la care te-ai gandit. Trifoiul are tendinta sa se intinda dupa lumina, asa incat coditele sunt lungi si au arcuiri interesante. Merita sa le presezi separat de frunze, pentru ca sunt mai groase si mai suculente decat acestea.
Orhidea (Familia Orchiadaceae) poate fi intalnita intr-o mare diversitate de forme, culori si marimi ale florilor. Sunt cunoscute aproximativ 750 genuri si 25000-30000 de specii in intreaga lume.
Orhideea mea are floarea foarte mica si astfel mai usor de presat. Toate florile de orhideele au o forma neregulata, cu petale inegale si sunt groase, de aceea se preseaza prin separarea uneia sau mai multor petale si a coditei. In cazul meu, e suficient sa separ petala centrala, iar restul florii se desface si se preseaza usor intre degete pentru a se aplatiza.
Nu uita sa presezi si cativa muguri sau flori inchise, pentru a putea compune apoi un aranjament cat mai apropiat de realitate. Frunzele sunt prea groase si oricum putine, asa ca le las in pace sa hraneasca planta.
Peste maxim doua saptamani frunzele si florile mele vor fi uscate si iti voi arata cum poti realiza cu ele o felicitare speciala pentru Ziua Indragostitior sau Dragobete.
Pana atunci, iti urez spor la presat si te invit sa-mi spui ce plante bune de presat ai la indemana, cum ti-a iesit presarea sau ce dificultati ai intampinat. Voi fi bucuroasa sa te ajut cu un sfat.
Am vrut sa iti multumesc pentru inspiratie.
Dupa ce am citit articolul tau mi-am amintit ca mai aveam si eu niste flori presate si le-am facut minunate bijuterii.
http://www.atelierulcreativ.ro/cum-sa-pastrezi-florile-in-rasina/
Mersiii!!!
Cu mare drag! Ma bucur ca te-am inspirat si ca interesul pentru florile presate incepe sa creasca.
De asemenea, te felicit pentru tutorialul detaliat si pentru bijuteriile create si iti multumesc pentru imboldul de a face si eu cateva…in sfarsit.
Multa inspiratie si spor la scris!
Mulțumit pt.sfaturi si va așteptăm sa reveniti in București.