GreenArts – Arte verzi: un omagiu adus Naturii

Ziua de azi a fost pentru mine una specială.  Laboratorul Muzeului de Știintele Naturii Prahova a fost ‚invadat’ de șoricei, vulpițe, fluturași, broaște țestoase și alte animăluțe simpatice, care își duc de obicei traiul în preajma pădurii.

De această dată, cei care le-au dat viață cu mult entuziasm și îndemânare au fost un grup de copii de la școala ‚Sfântul Vasile’ din Ploiești, clasele a V-a și a VI-a, școală implicată într-un proiect de fundamentare a managementului siturilor Natura 2000 Pădurea Glodeasa și Lacul Bâlbâitoarea Prahova.

DSC01728_m

Am fost impresionată de imaginația debordantă a copiilor, care au transformat frunze presate de toate culorile, formele și mărimile în burtici dolofane, piciorușe, codite jucăușe , aripioare sau urechiușe.

Printr-un adevărat  joc de puzzle vegetal și creativ, copiii au stabilit un contact emoțional și emotionant atât cu animalele pădurii, cât și cu plantele din care le-au creat, învățând astfel să le observe, să le prețuiască și să le protejeze.

DSC01719_m

Urmând motto-ul  ‚Natura, transpusă în artă prin Ea însăși’, atelierul de astăzi poartă amprenta GreenArts – Arte verzi, un concept pe care l-am inițiat împreună cu partenerul meu în urmă cu câțiva ani, pentru a reuni toate formele de exprimare artistică ce folosesc materiale naturale, dar și ca instrument de educație pentru mediu prin artă, în special pentru tineri. Mai multe detalii despre proiectul GreenArts poți afla pe www.greenarts.ro.

Dacă ești părinte sau învățător/profesor,  atunci cu siguranță îți dorești să crești și să educi un copil în spiritul iubirii și respectului  față de natură, iar lucrul creativ cu flori presate îți poate fi de mare ajutor.

Stilul de viata modern înlocuiește de multe ori excursiile în natură cu plimbările în mall-uri, astfel că natura riscă să devină pentru copiii noștri o noțiune abstractă care nu le stârnește nici o emoție și față de care nu pot avea nici o responsabilitate.

Totuși, așa cum spunea R. Search, ‚Fiecare copil este un naturalist înnăscut. Ochii lui sunt, prin natură, deschiși către măreția stelelor , frumusetea florilor iș misterul vieții.’

Rolul tău este să descoperi și să stimulezi această tendință nativă, iar dacă e nevoie, să  înlături zidurile groase care țin natura la distanță.

Intenția mea este ca prin intermediul florilor presate (și al altor materiale naturale în cadrul GreenArts) să te ajut să-ți îndeplinești acest rol.

colaj

Te invit să vezi albumul complet al evenimentului pe pagina mea de Facebook, iar dacă îți place, arată și altora ce imagini frumoase pot crea copiii din frunze presate.

Te rog să îmi împărtășești într-un comentariu ce părere ai despre acest gen de activitate și dacă ți-ar plăcea ca elevii sau copiii tăi să participe la astfel de ateliere de creație. Îți mulțumesc.

Cu drag,

Adela