Oshibama sau Oshibana?

Am vizitat de curând Muzeul de istorie naturală din Sibiu și ceea ce mi-a atras atenția încă de la intrare (după expoziția de dinozauri în mărime naturală din aer liber) a fost un afiș cu un titlu cel putin ciudat: ‚Oshibama – arta verde’.

Afis_Oshibama

Litera greșită a trecut probabil neobservată de către majoritatea vizitatorilor, care nu au mai auzit vreodată despre arta japoneză a florilor presate însă eu, practicând oshibana de aproape 20 de ani, m-am amuzat în prima fază și apoi m-am mirat foarte tare.

Este curios faptul că în zilele noastre, când informația este la îndemâna tuturor, reprezentanții unei instituții de cultură prestigioase cum este Muzeul Brukental și organizatorii acestei expoziții, de altfel foarte interesantă ca idee au lăsat să se strecoare o astfel de greșeală.

Ca promotoare a acestei frumoase arte, precum și a curentului artistic al artelor verzi – GreenArts am simțit că este de datoria mea să clarific ce este Oshibana și în ce măsură poate fi ea o artă verde.

Oshibana este arta japoneză a florilor presate prin care artiștii foloseau materiale naturale presate pentru a ‚picta’ imagini din natură. Cu circa 600 de ani în urmă, samuraii erau singurii care practicau această artă, pe lângă caligrafie, mânuirea armelor și meditație. Se credea că această ocupație îi ajută pe luptători să înțeleagă înțelepciunea naturii și să atingă armonia sufletească.

Din Japonia, această artă s-a răspândit treptat în întreaga lume. Informații exacte despre istoria oshibanei sunt destul de puține, poate și din cauza barierelor de limbă, însă eu am sintetizat tot ce am putut găsi până în acest moment, inclusiv în ‚Ghidul ilustrat al începătorului în arta florilor presate (Oshibana)’ pe care îl poți descărca gratuit din bara laterală.

Artele verzi reprezintă un nou curent cultural de nișă ca răspuns al mișcării de mediu și în artă și înseamnă reprezentare artistică a naturii folosind doar materiale naturale așa cum sunt ele găsite în natură.

Oshibana, pe de altă parte, permite combinarea plantelor presate cu alte medii artistice (acuarelă, ulei etc) și folosirea unor tehnici de presare și prelucrare a materialului vegetal care îi modifică structura și forma originală (de ex. uscarea cu fierul de călcat sau la cuptorul cu microunde).

Atât prin arta pe care o practic, cât și în calitate de co-fondator al conceptului GreenArts pot spune că încadrarea oshibanei în acest curent artistic e bine să fie făcută cu precauție și nu la modul absolut.

Iată o lucrare din cadrul expoziției de ‘oshibama’ care îmbină grafica cu florile presate și care nu poate fi considerată lucrare de artă verde.

Oshibama4

Așadar, un artist oshibana poate face artă verde atunci când folosește doar materiale și tehnici de lucru naturale, așa cum a făcut Oana Voicu (11 ani) pentru a realiza lucrarea de mai jos. ‘Culorile’ 100% naturale folosite de Oana au fost: frunză de liliac, floare de nigelia, flori și petale de nemțisor roz și mov, floarea miresei, piciorul cocoșului, untișor, gerbera, cucută, floare și frunză de brândușă.

Vaza cu flori_Oana

Oana este absolventă a cursului de Oshibana pe care îl susțin și a participat alături de alți green-artiști la numeroase expoziții de artă verde GreenArts Gallery.

Folosirea florilor si frunzelor presate, a semintelor (SeedsArt), lemnului sau a altor materiale naturale  pentru exprimarea artistica poate fi folosita cu succes si ca forma de terapie prin arta, asa cum o demonstreaza atelierele de stimulare creativa GreenArts Therapy desfasurate de-a lungul anilor in spitale de pediatrie din Romania.

Nevoia de comunicare a legăturilor dintre mediul natural care ne susține viața și om nu poate fi satisfacută în totalitate prin pictură, desen sau sculptură și de aceea, artele verzi ocupă un loc important în cadrul artelor vizuale.

Terapia prin arte verzi reprezintă utilizarea terapeutică a creației artistice cu materiale naturale de către persoane cu diferite afecțiuni, deficiențe, traume, sau care urmăresc dezvoltarea personală. Prin crearea unor lucrări de artă verde sub îndrumare profesională, oamenii intră în contact direct cu energia benefică a naturii, devenind astfel  mai conștienti de propria ființă, cea autentică, iar alții pot face față stresului, unor simptome sau experiențe traumatice și își pot îmbunătăți abilitățile cognitive și cele manuale.

Prin folosirea plantelor presate, lucrările realizate de elevii Liceului de artă din Sibiu și expuse la Muzeul Brukental au încercat o apropiere de terapia prin arte verzi, însă prin tehnicile folosite, ele se încadrează mai degrabă în categoria terapiei prin arte combinate.

Chiar dacă la origine inițiativa organizatorilor a fost bună, punerea sa în practică poate fi încadrată în tradiționalul ‘merge și așa’ aplicat de această dată în artă.

Surse:

http://www.gardenguides.com/130787-history-pressed-flowers.html

http://www.pressed-flower-craft.com/histperspect.html

http://finallycoffeebreak.wordpress.com/2012/10/27/oshibana-the-japanese-floristic-art/

Serban, Constantin, Lucrare de licenta: ‘Terapia prin arte verzi in sprijinul pediatriei‘, Iasi, 2013

Update iunie 2019:

Informatiile prezentate in acest articol cu privire la oshibana sunt cele pe care le-am cunoscut la nivelul anului 2013. Ulterior, am aflat ca de fapt, arta florilor presate nu este originara din Japonia si nu este considerata o arta traditionala japoneza, desi este adevarat ca in vechime era practicata de catre samurai. Oshibana este doar numele japonez al acestei arte.