Cea mai accesibila sursa de plante presate

Vorbeam zilele trecute cu o prietenă care a dat de gustul florilor presate, însă era cam descumpănită după entuziasmul inițial.

‘Ție ți-e ușor să creezi’, se plângea ea, ‘Ai casa plină cu flori și frunze de toate felurile și mai ai și timp să presezi altele noi. Eu nu am timp nici măcar să mă plimb prin parc, dar să mai merg pe dealuri și prin păduri la cules…! Iar bani de cheltuit prin florării, chiar nu am!’

Am lăsat-o să-și verse naduful, am zâmbit în sinea mea și am invitat-o să facem o scurtă plimbare în jurul blocului. După zece minute în care am auzit doar: ‘Uaau, ce forme interesante!’, ‘Vaaai, dar sunt chiar frumoase!’, ‘Cum de nu le-am observat până acum!’ am revenit în casă cu mâinile pline de plante și ne-am apucat de presat. Peste alte douăzeci de minute prietena mea avea o presă mare, plină cu material vegetal pentru următoarea creație Oshibana și un zâmbet larg pe față și asta doar datorită unor…buruieni.

Da, da, ai citit bine: BURUIENI! Plantele acelea ‘urâte’ și ‘nesuferite’ care dau bătăi de cap grădinarilor și agricultorilor pentru că le invadează și le sufocă florile preferate și culturile.

Colaj_buruieni1

Să știi însă că în arta florilor presate, toate plantele sunt egale, indiferent de culoare sau formă și toate merită în aceeași măsură iubirea ta. Buruienile sunt creații ale lui Dumnezeu, la fel ca cele mai frumoase flori și au rolul lor în menținerea echilibrului universal.

Ele sunt acele plante care nu se încadrează în tiparul nostru ideal de frumusețe florală și sunt corespondentul vegetal al umbrei pe care toți o purtăm în subconștient, fie că recunoaștem asta sau nu. Așa cum fără acceptarea și alchimizarea umbrei nu putem fi întregi și fericiți, fără acceptarea buruienilor nu putem avea o paletă completă pentru a crea lucrări excepționale de artă cu flori presate.

Dacă mai ai nevoie de argumente pentru a-ți deschide inima și…presa în fața buruienilor, iată câteva mai pragmatice:

1. Sunt mereu la îndemână; ele cresc în orice loc te-ai afla, unde exista un petec de pamânt.

2. Nu te costă nici un ban.

3. Sunt principala ta sursă de frunze, având o varietate mare de forme și mărimi, pe care nu le găsești la florile din grădini și florării.

4. Sunt foarte rezistente, au o putere de regenerare mare și nu sunt protejate de lege, așa că le poți culege fără teama că vor pieri din cauza ta.

Colaj_buruieni2

Un alt motiv pentru a iubi buruienile, este că multe dintre ele sunt de fapt leacuri valoroase pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Știai de exemplu că rostopasca (Chelidonium majus L, Fam. Papaveraceae) este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru bolile de ficat și pentru negi, folosit încă din antichitate? Ea mai este cunoscută şi sub denumirile populare de „iarbă de negi” sau „negelariţă”, „crucea voinicului” (datorită celor 4 petale așezate sub formă de cruce), „buruiană de cele sfinte”, „scânteiuţă” etc.

Rostopasca_scan

Traista ciobanului (Capsella bursa pastoris, Fam. Brassicaceae) este o plantă folosită din cele mai vechi timpuri pentru oprirea hemoragiilor de orice fel. Semințele, frunzele și rădăcinile acestei plante sunt comestibile, fiind cultivată pentru consum în China. Interesant este că o substanță secretată de semințe omoara larvele țânțarilor, fiind astfel o metodă naturală de control al acestor insecte.

Traista ciobanului

Multe dintre buruieni sunt comestibile, iar conținutul lor de substante nutritive este mult mai mare decât cel al verdețurilor cultivate. O salată din frunze de păpădie (Taraxacum officinale, Fam. Asteraceae) depășește cu mult salata verde în conținutul de vitamine și minerale, fiind în același timp benefică pentru afecțiuni ale ficatului, hipertensiune, diabet, detoxifiere.

Am găsit și un tabel comparativ cu valorile nutrienților pentru o serie de plante cultivate și buruieni, care demonstrează faptul că acestea din urmă merită mult mai multă atenție și respect din partea noastră.

 

 

 

 

 

 

Iată alte câteva dintre numeroasele buruieni colectate cu prietena mea din jurul blocului. Multe dintre ele nici nu știu cum se numesc, dar promit să mă documentez:

Colaj_buruieni3

Gardul viu din jurul blocurilor este o altă sursă bună de frunze, iar unii arbuști  vă oferă și flori bune de presat, cum este și Spiraea vanhouttei, cunoscut sub denumirea populară de floarea miresei  și aflat chiar acum în plină înflorire.

Colaj_gardviu

În încheiere o mică avertizare. E posibil ca mica voastră ‘excursie de lucru’ în  jurul blocului să stârnească nedumerirea și curiozitatea unor vecini sau trecători. ‘Nu vă supărați, pentru ce sunt frunzele?‘ întreabă ei, probabil cu speranța că le voi dezvălui un ceai de leac neștiut. Eu m-am obișnuit deja și dacă la început le răspundeam oarecum jenată, acum mă bucur să le spun ce lucruri minunate se pot crea cu niște buruieni banale.

Profitați așadar de vegetația proaspătă aflată la doar un pas depărtare de casă și lăsați creativitatea să zburde în voie!

M-aș bucura să-mi spuneți într-un comentariu ce buruieni ați mai găsit prin jurul blocului și cum a fost prima excursie de recoltare.

Cu drag,

Adela