Avantajele organizarii in arta florilor presate

‘Vacanţa’ de iarnă se apropie de final şi eu sunt pregătită să creez din nou. Am folosit ghilimele pentru că ultimele trei săptămâni nu au fost chiar de vacanţă pentru mine, ci le-am folosit pentru a-mi crea spaţiul necesar creaţiei şi pentru a face ordine în materialele vegetale.

Din exterior nu pare mare lucru, însă cei care lucrează serios cu flori presate ştiu ce muncă presupune organizarea plantelor pe diferite categorii, pentru a fi uşor de găsit la nevoie, mai ales când varietatea şi cantitatea acestora este foarte mare. Am fost curioasă să aflu un numar exact şi am gasit nu mai puţin de 186 de plicuri A4 si A5. Să iei la mână fiecare plic în parte e o treabă care durează, nu glumă.

Deşi lucrez cu florile presate de peste 20 de ani, a fost prima dată când am făcut o asemenea ‘curăţenie generală şi în plus, de la un an la altul volumul plantelor a crescut foarte mult.

Plicuri plante

Dacă eşti la început în această frumoasă activitate, cu siguranţă te întrebi ce am făcut mai exact cu plicurile, de mi-a luat aşa de mult timp.

Iată răspunsul:

1. Am verificat dacă eticheta de pe plic reflectă întocmai conţinutul şi dacă nu cumva cantitatea mare dintr-o anumită parte a plantei justifică crearea unui plic nou. Îţi dau ca exemplu nemţişorul roz. Iniţial, în plic am găsit flori simple, flori bătute, muguri de flori şi în plus, câteva flori de nemţişor mov rătăcite printre cele roz, încă din etapa presării. Desigur, le-am mutat pe acestea în plicul cu nemtisor mov, mugurii, în plicul cu muguri de nemţişor  şi am creat un plic nou pentru nemţişor roz bătut;

2. Am comasat plantele din două-trei planşe în una singură. După cum poate ştii deja, una dintre condiţiile necesare pentru a obţine plante presate de calitate este să le aşezi la distanţă una de cealaltă, pentru a nu se crea un mediu excesiv de umed. Odată ce s-au uscat, spaţiul dintre plante nu mai este necesar şi planşele pot fi comasate, eliberând astfel foile pentru următoarele flori şi frunze proaspete;

3. Am aruncat plantele prea vechi şi deteriorate, care am considerat că nu îmi mai sunt de niciun folos;

4. Am scos din prese plantele gata uscate şi le-am repartizat în plicurile corespunzătoare;

5. Am înlocuit sau reparat plicurile deteriorate;

6. Am desfiinţat plicurile cu plante pe care nu le voi mai presa, fie din lipsa sursei, fie pentru că am constatat că nu se presează bine.

7. Am grupat plicurile în teancuri distincte: Format A4/A5, Frunze de toamnă, Frunze mici/mari, Flori, Petale etc. pentru a-mi fi mai uşor să le găsesc.

Plicuri-flori-presate

Nu ştiu dacă e valabil pentru toţi artiştii cu flori presate, dar în cazul meu, o bună organizare a materialelor şi a spaţiului de lucru atrage muzele şi e binevenită, mai ales la început de an, când îmi doresc un (re)start bun pentru proiectele mele. Şi chiar dacă n-ar fi aşa, acest efort făcut periodic are mai multe avantaje:

– îţi uşurează procesul de creaţie, pentru că ştii exact ce materiale ai disponibile şi unde le găseşti;

– îţi readuce în atenţie materiale de care uitasei şi care îţi hrănesc inspiraţia creatoare;

– îţi eliberează spaţiu de depozitare şi prese pentru noile plante presate;

– îţi eliberează foi de hârtie pentru presat;

– îţi dă ocazia să verifici starea în care s-au conservat plantele, dacă au mucegăit sau au fost atacate de gândaci (din fericire, gândacii m-au ocolit până acum şi îmi doresc să facă la fel şi în continuare :));

– este un alt mod de a fi în contact cu plantele, mai ales într-un anotimp când natura doarme, ceea ce îţi va aduce o stare de bine;

– ordinea exterioară te ajută să obţii ordine interioară, în gânduri şi emoţii.

Sper că ţi-am dat suficiente motive pentru a acorda (mai multă) atenţie organizării plantelor tale presate, chiar dacă nu este o activitate la fel de interesantă precum actul creativ. Este cel mai bun moment să începi pregătirea pentru un nou sezon de presat şi de creat.

Tu cum îţi organizezi plantele plesate? Scrie-mi într-un comentariu mai jos.

Cu drag,

Adela