Dacă vrei ca plantele să se păstreze în condiții optime cât mai mult timp, iar ierbarul tău să creeze o bună impresie încă din primul moment, atunci trebuie să fii atent(ă) la calitatea și la aspectul coperților.
Cea mai bună și mai frumoasă mapă de ierbar este după părerea mea, cea pe care o faci cu propriile mâini (handmade), personalizată în funcție de propria imaginație. Modelele pe care le-am vazut în comerț m-au dezamăgit fie din cauza calității (aveau coperțile subțiri), fie din cauza aspectului (“kitchos” sau neinspirat), fie ambele.
Desigur, nu toată lumea este la fel de pretențioasă ca mine, dar dacă din orice motiv te-ai hotărât să-ți faci singur(ă) mapa de ierbar, iată de ce materiale ai nevoie:
– Coală de mucava (carton de legătorie) cât mai groasă – 2 sau 2,5 mm. O găsești în format mare (A2 sau A0) în unele magazine cu materiale de pictură/hobby/papetărie.
– Cutter
– Creion
– Riglă
– Două șnururi late de cca. 0,5-1 cm și lungi de cca. 90-100 cm. Eu am refolosit două șnururi de ecusoane (din acelea care se agață de gât la evenimente :))
Cum procedezi:
1) Din coala de mucava, cu ajutorul unui cutter, tai două bucăți cu dimensiunile 30,5×22 cm, adică un format A4 la care adaugi 1 cm pe ambele laturi. Ai obținut astfel coperțile ierbarului.
2) Pe fiecare dintre coperți, la 5 mm de margine pe lungime și la 80 mm de margine pe lățime, trasează cu creionul patru dreptunghiuri de 1×10 mm, așa cum vezi în imaginea de mai jos.
3) Taie cu cutterul după urmele trasate cu creionul, obținând patru orificii (fante) dreptunghiulare, atât de înguste cât să permită introducerea șnurului.
Acum mapa este aproape gata. Urmează partea estetică, pentru care îți vei folosi toată creativitatea din dotare.
4) Pentru ierbarul meu, m-am gândit la o decorațiune simplă, folosind o coală de hârtie albă A5, o cariocă verde și o frunză presată.
Am lipit coala de hârtie pe prima copertă, folosind lipici solid, apoi am lipit frunza aleasă, folosind lipici lichid și am pus coperta la presat pentru câteva ore pentru fixare și uscare.
Apoi am trasat cu carioca patru linii pe exteriorul hârtiei ca un fel de ramă, apoi am scris “IERBAR” și numele meu. Dacă ierbarul este pentru școală, mai scrie clasa și numele școlii.
5) Ultimul pas este asamblarea celor două coperți, introducând cele două șnururi prin orificii, așa cum se vede în imaginea de mai jos. Este important ca șnurul să fie lat și nu gros, pentru a nu „deranja” plantele din imediata apropiere.
Nu-ți rămâne decât să umpli spațiul dintre coperți cu cât mai multe plante frumos presate. Sfaturi utile despre cum colectezi și presezi plantele, găsești în acest articol, iar informații despre cum le fixezi în ierbar, afli aici.
Dacă ai nevoie de un ierbar mai mare A3, vei parcurge aceiași pași, dar vei adapta dimensiunile coperților și distanța față de margine la care vei face găurile. Pentru ca plantele din ierbar să fie presate uniform, cele două șnururi trebuie să împartă lungimea coperții în trei părți aproximativ egale, deci ai grijă să nu tai găurile prea aproape de margine.
Îți urez spor la lucru, inspirație și te invit să-ți exprimi părerea despre articol, întrebările sau experiențele personale cu ierbarul într-un comentariu mai jos.
Buna.As avea si eu nevoie de niste etichete,a ti putea sa mi le trimiteți pe mail? Mulțumesc frumos!
Acum in vacanta doresc sa fac ierbarul.M-am uitat la articolele dumneavoastra.Am colectat mai multe plante.Inca nu am atlas botanic.Nu stiu din ce familie de plante sunt colectarile mele,sau denumirea lor stiintifica.Proiectul trebuie predat in saptamanile urmatoare in clasa a5a semestrul 2.Va rog,imi puteti trimite o foaie cu un chenar simplu,unde se scrie denumirea populara,familia plantei si denumirea stiintifica? Va multumesc!
Buna Daria, foaie cu chenar nu am si nu este necesar chenar, importanta este eticheta pe care o vei lipi intr-un colt pe foaia cu planta. Iti pot trimite o foaie cu etichete pe care sa le printezi, daca imi trimiti o adresa de email. Daca imi trimiti pe adelatalpes@floripresate.ro poze cu plantele tale presate iti pot spune cum se numesc si din ce familie fac parte. Astept raspunsul tau.
Nu imi mai raspundeti?
Buna ziua!Sunt Daria.Va rog sa-mi explicati cum fac un ierbar de nota 10 la scoala?Vreau sa-l fac intr-un dosar de documente.Puteti sa faceti un articol mai explicit pentru mine?Nu sunt experta in ierbare, de fapt acesta este primul pe care-l fac.Am nevoie de el la botanica.Cam ce plante-mi trebuie?Va rog dati-mi un raspuns rapid.Cam pana pe 14-09-2015!Sunt clasa a-V-a.Multumesc!Va promit ca dupa ce predau ierbarul o sa dau un comentariu pe blog sa va spun cum a decurs totul!Va pup!
Buna Daria,
Iti multumesc pentru intrebari.Ti-am raspuns detaliat in reply pe adresa ta email si mi s-a intors inapoi. Poti verifica te rog care e cauza?
Buna ziua!Nu stiu ce se intampla.Vreau sa va zic sincer ca eu nu prea ma pricep pe calculator.Mai bine imi explicati printr-un comentariu ce trebuie sa fac.Si nu mai dati reply pentru ca nu o sa mearga.Nu mi-am facut eu emailul.Mi l-a facut alta persoana.Si eu nu prea ma pricep.Nu stiu unde sa-l accesez.Dati un comentariu pe blog!In orice caz eu o sa mai verific daca mi-ati raspuns si o sa mai dau comentarii.Sper sa puteti face ce am scris mai sus!Vroiam sa va mai intreb din ce judet sunteti?Eu sunt din Buzau!La revedere!Multumesc!
Buna Daria,
Pe langa articolul despre mapa de ierbar de mai sus
am mai scris doua articole despre cum se face un ierbar pas cu pas si nu
stiu daca le-ai vazut:
http://www.floripresate.ro/ierbarul-pas-cu-pas-1/
si
http://www.floripresate.ro/ierbarul-pas-cu-pas-2/
Te rog sa imi spui dupa ce le-ai citit daca mai ai neclaritati.
De asemenea, spune-mi te rog care este data limita la care trebuie sa predai ierbarul si daca ai presat pana acum ceva plante. Acesta este un proiect de durata si fiind apropape toamna, sunt foarte putine plante pe care le-ai mai putea presa acum. Daca ai nevoie de el foarte repede si nu mai ai timp sa presezi la primavara si vara care urmeaza, singura
solutie este sa cumperi plantele gata presate. Pot sa te ajut si cu varianta asta.
Pentru ca ierbarul tau sa fie de nota 10, trebuie sa ai cel putin o planta din cat mai multe familii de plante (un atlas botanic ti-ar fi de ajutor pentru a avea o idee despre familiile de plante), fiecare plansa trebuie sa contina cat mai multe dintre partile plantei, pe cat posibil(radacina, tulpina, frunze, flori, fruct). Desigur, trebuie ca plantele sa fie corect identificae si etichetate si nu in ultimul rand, sa fie frumos presate.
Astept raspunsul tau.