Cum creezi propria mapă de ierbar

Ierbar

Dacă vrei ca plantele să se păstreze în condiții optime cât mai mult timp, iar ierbarul tău să creeze o bună impresie încă din primul moment, atunci trebuie să fii atent(ă) la calitatea și la aspectul coperților.

Cea mai bună și mai frumoasă mapă de ierbar este după părerea mea, cea pe care o faci cu propriile mâini (handmade), personalizată în funcție de propria imaginație. Modelele pe care le-am vazut în comerț m-au dezamăgit fie din cauza calității (aveau coperțile subțiri), fie din cauza aspectului (“kitchos” sau neinspirat), fie ambele.

Desigur, nu toată lumea este la fel de pretențioasă ca mine, dar dacă din orice motiv te-ai hotărât să-ți faci singur(ă) mapa de ierbar, iată de ce materiale ai nevoie:

–  Coală de mucava (carton de legătorie) cât mai groasă – 2 sau 2,5  mm. O găsești în format mare (A2 sau A0) în unele magazine cu materiale de pictură/hobby/papetărie.

–  Cutter

–  Creion

–  Riglă

–  Două șnururi late de cca. 0,5-1 cm și lungi de cca. 90-100 cm. Eu am refolosit două șnururi de ecusoane (din acelea care se agață de gât la evenimente :))

Ierbar

Cum procedezi:

1)  Din coala de mucava, cu ajutorul unui cutter, tai două bucăți cu dimensiunile 30,5×22 cm, adică un format A4 la care adaugi 1 cm pe ambele laturi. Ai obținut astfel coperțile ierbarului.

2)  Pe fiecare dintre coperți, la 5 mm de margine pe lungime și la 80 mm de margine pe lățime, trasează cu creionul patru dreptunghiuri de 1×10 mm, așa cum vezi în imaginea de mai jos.

Ierbar

3)  Taie cu cutterul după urmele trasate cu creionul, obținând patru orificii (fante) dreptunghiulare, atât de înguste cât să permită introducerea șnurului.

Ierbar

Acum mapa este aproape gata. Urmează partea estetică, pentru care îți vei folosi toată creativitatea din dotare.

4)  Pentru ierbarul meu, m-am gândit la o decorațiune simplă, folosind o coală de hârtie albă A5, o cariocă verde și o frunză presată.

Ierbar

Am lipit coala de hârtie pe prima copertă, folosind lipici solid, apoi am lipit frunza aleasă, folosind lipici lichid și am pus coperta la presat pentru câteva ore pentru fixare și uscare.

Apoi am trasat cu carioca patru linii pe exteriorul hârtiei ca un fel de ramă, apoi am scris “IERBAR” și  numele meu. Dacă ierbarul este pentru școală, mai scrie clasa și numele școlii.

5)  Ultimul pas este asamblarea celor două coperți, introducând cele două șnururi prin orificii, așa cum se vede în imaginea de mai jos. Este important ca șnurul să fie lat și nu gros, pentru a nu „deranja” plantele din imediata apropiere.

Ierbar

Nu-ți rămâne decât să umpli spațiul dintre coperți cu cât mai multe plante frumos presate. Sfaturi utile despre cum colectezi și presezi plantele, găsești în acest articol, iar informații despre cum le fixezi în ierbar, afli aici.

Dacă ai nevoie de un ierbar mai mare A3, vei parcurge aceiași pași, dar vei adapta dimensiunile coperților și distanța față de margine la care vei face găurile. Pentru ca plantele din ierbar să fie presate uniform, cele două șnururi trebuie să împartă lungimea coperții  în trei părți aproximativ egale, deci ai grijă să nu tai găurile prea aproape de margine.

Îți urez spor la lucru, inspirație și te invit să-ți exprimi părerea despre articol, întrebările sau experiențele personale cu ierbarul într-un comentariu mai jos.