De Florii, scrie numele cu flori

Ultima duminică din Postul Paştilor este cunoscută în popor sub numele de ‚Florii’ sau ‚Duminica Vlăstarilor’. În această zi, biserica creştină sărbătoreşte Intrarea Domnului în Ierusalim, după ce săvârşise ultima Sa mare minune: Învierea lui Lazăr. Locuitorii Ierusalimului îl întâmpină pe Iisus a doua zi, duminică, cu ramuri verzi de finic (simbol al nemuririi).

Termenul popular ‚Florii’ aminteste de o veche serbare romană de la începutul primăverii – ‚Floralia’.

In ultimii ani, odata cu demararea proiectului GreenArts am lansat o frumoasa ‚traditie’ artistica de Florii, aceea de a scrie numele sarbatoritilor (si nu numai) cu flori si frunze presate.

Florina2

Numele, în genere, este chintesenţa persoanei, iar persoana unică, inconfundabilă şi irepetabilă, cu toate particularităţile ei, e prezentă în nume.

Popoarele orientale au cunoscut și folosit din cele mai vechi timpuri o limbă și chiar o scriere a florilor. Această scriere poate fi regăsită în ideogramele chinezești și în hieroglifele egiptene, în care multe simboluri sunt derivate din imagini ale unor flori sau plante. Florile erau folosite pentru a comunica sentimente și în Grecia antică.

În GreenArts, scrierea cu flori, în special a numelui de botez are o simbolistică asemănătoare, îngemănând energia florilor și frunzelor presate cu caligrafia.

Elena_m

Avem credința că  cel/cea al cărui nume e scris astfel cu flori va fi ferit de boli, va fi protejat de rele și va ‚înflori’ asemenea naturii.

In cadrul atelierelor de creatie GreenArts care se desfasoara in trei locatii in Bucuresti, participantii au ocazia sa creeze sub indrumarea mea tablouri cu nume din flori, un cadou inedit si personalizat pentru cei care isi serbeaza ziua numelui, nu doar de Florii. Detalii despre ateliere gasiti aici.

De asemenea, numele scris cu flori este una dintre temele abordate in cadrul cursului de Oshibana pe care il sustin in aceleasi locatii din Bucuresti. Detalii aici.