Culorile vacanței într-un ierbar

La fel ca toate lucrurile trecătoare din lumea aceasta, și hard-ul laptopului meu și-a dat obștescul sfârșit, lăsându-mă la vreme de vacanță deconectată de lumea virtuală.

Întâmplarea nu m-a afectat peste măsură căci, fiind elevă silitoare a Școlii de Optimism, am învățat încă de la prima lecție că paharul este întotdeauna plin și că jumătatea aparent goală nu e altceva decât o oportunitate de învățare, de evoluție și mai ales de trăire conștientă în prezent.

Am profitat așadar de pauza de navigare online pentru o navigare mult mai benefică, prin lanuri de grâu și grădini cu vegetație luxuriantă, care mi-au oferit cu generozitate toată bogația de flori și culori a miezului de vară.

Flori de camp1

Am mers pe dealurile blânde spre casa plină de amintiri a bunicilor și am revăzut cu bucurie locurile în care am presat cu mai bine de douăzeci de ani în urmă, majoritatea plantelor din ierbarul pentru școală. Am hotărât  pe loc să refac acel ierbar, în amintirea anului meu de început în compania florilor presate și desigur, să împărtășesc cu tine întreg procesul realizării lui.

In drum spre Rai

Iată pentru început, doar o mică parte dintre frumusețile pe care le poți presa în această perioadă:

Coroniște (Coronilla varia, fam Fabaceae/Leguminosales)
Sulfina galbenă (Melilotus officinalis, fam Fabaceae)
Sânziene (Galium verum, fam. Rubiaceae)
Nemțișor de câmp (Consolida regalis, fam.Ranuculaceae) si Nemțișor de câmp oriental (Consolida orientalis)
Cicoare (Cichorium intybus, fam. Compositae)
Erigeron strigosus, fam. Asteraceae (nu am gasit inca o denumire populara)
Oreșnița (Lathyrus tuberosus, fam Fabaceae)
Mușețel prost (Matricaria perforata, fam. Asteraceae)

Flori de camp

Dintre acestea, doar nemțișorul, coroniştea și sulfina se presează suficient de bine pentru a le folosi în scop artistic (după părerea mea).

Restul vor avea doar onoarea de a fi primele exponate din colecția mea botanică. Acum stau cuminți la presat, dar ți le voi arăta imediat ce sunt gata.

Realizarea unui ierbar nu trebuie să fie doar o obligație școlară, ci poate fi o ocupație plăcută și educativă pentru tine și/sau copilul tău. Eu te voi însoți îndeaproape cu sfaturi practice și informații utile, astfel încât vara viitoare să te poți mândri cu cel mai frumos ierbar creat de mâna ta.

Profită așadar de vacanță și nu uita să iei cu tine în rucsac sau în geamantan o presă (sau mai multe :)) pentru a nu rata ocaziile de presat cu care te vei întâlni la tot pasul, fie că mergi la munte, la mare sau la bunici.

În articolul următor vei afla mai multe informații despre ierbare și ce alte lucruri în afară de presa îți sunt de folos  pentru a realiza un ierbar ‘așa cum scrie la carte’.

Până atunci, m-aș bucura să-mi spui într-un comentariu dacă ai facut vreodata ierbar, cum ți se pare această idee și cum te descurci cu presatul până acum.

Îți urez o vacanță plăcută, cu spor la presat și nu uita să-ți menții starea de optim+ism, indiferent ce ‘surprize’ îți apar în cale!