Ou încondeiat cu flori presate

Sărbătoarea Paștelui a însemnat pentru mine, mai înainte de a desluși semnificația învierii Domnului Hristos, ceremonia  ‚încondeierii’ ouălor roșii și cea a pregătirii cozonacului, ambele desfășurate în casa bunicii mele mult iubite. La început am fost doar observator,  apoi ajutorul de ceremonial al mătușii mele, iar la un moment dat am avut onoarea de a deveni  titularul acestui obicei în familia noastră.

Tehnica pe care am folosit-o dintotdeauna a fost cea cu frunze proaspăt culese din grădină, prinse pe ou cu dres de mătase. Mi-e greu să descriu în cuvinte plăcerea cu care alegeam frunzele cele mai potrivite, grija cu care potriveam strânsoarea dresului  și emoția cu care așteptam să dezvelesc urma frunzei perfect întipărită pe coajă. Momentele acelea rămân printre cele mai dragi amintiri ale copilăriei mele.

oua-rosii

Dacă ceremonia preparării cozonacului am dat-o uitării pe motiv de nutriție sănătoasă, pregătirea ouălor de Paște a rămas an de an o îndeletnicire pe care artistul din mine o cultivă și o perfecționează cu mare bucurie. Anul acesta am făcut un pas înainte și am încercat o tehnică nouă, pe care am tot amânat-o, înlocuind frunzele verzi cu flori presate iar dresul, cu lipici. Rezultatul a fost încântător chiar de la prima încercare, dar cu siguranță e loc și de mai bine.

Deși nu am încercat niciodată tehnica șervețelului, cred că ceea ce am făcut eu cu flori presate seamănă mult cu aceasta. Dacă vrei să-i uimești pe invitații tăi în ziua de Paște, te invit să încerci și tu să încondeiezi ouă cu flori presate, pentru că nu e greu deloc, mai ales dacă urmezi sfaturile de mai jos.

Ai nevoie de:

–          Un ou. Eu am folosit unul de lemn, pentru că nu am avut altul la îndemână, dar poți folosi și unul real, eventual după ce ai golit conținutul, asta dacă nu ai de gând să-l consumi în termenul de garanție. În acest caz va trebui sa-l fierbi mai intai si să lucrezi cu mai multă grijă ca să nu-l spargi.

–          Flori presate. Am ales flori de verbina și de floarea miresii, dar poți folosi orice plantă suficient de subțire și maleabilă pentru a se mula pe forma rotunjită a oului.

–          Lipici. Am folosit un lipici obișnuit de papetărie, transparent, fluid și acid free. Probabil că și adezivul special pentru tehnica șervețelului e potrivit, dar fiindcă nu l-am încercat, nu mă pot pronunța.

–          Pensulă de pictură cu păr moale, pentru a nu zgâria plantele.

–          Pensetă

–          Suport pentru ou. Am improvizat unul din brațul rotund al unui foarfece, așa cum poți vedea într-una din imaginile de mai jos.

Ou cu flori1

Întinde lipiciul uniform pe vârful de sus al oului, atât cât să se lipească prima floare.

Aplică floarea cu penseta.

Apasă ușor cu un deget pentru a o fixa bine de ou.

Repetă pașii de mai sus pentru restul florilor, până la jumătate și lasă-l câteva minute să se usuce pentru a-l putea ține în mână fără să te lipești.

Continuă să aplici florile una cate una, până acoperi tot oul.

Lasă-l pe suport să se usuce aproximativ 30 de minute (sau atât cât este necesar, în funcție de lipiciul folosit).

Ou cu flori2

După ce s-a uscat, întinde cu grijă peste flori un strat de lipici, începând tot de la vârf, până la jumătatea oului.

Lasă din nou la uscat.

Întinde lipiciul și pe cealaltă jumătate și lasă oul să se usuce pe suport.

Ou cu flori5

Respectarea timpilor de uscare este esențială pentru reușita lucrării, la fel ca alegerea plantelor cât mai subtiri și aplicarea cu mare grijă a celui de-al doilea strat de lipici. În rest, lasă formele perfecte ale plantelor să te inspire în crearea unor modele originale pentru ouăle încondeiate de Paște.

Ou cu flori3

Completare:

Mai sunt doar cateva zile până la marea sărbătoare a Învierii Domnului și așa cum am promis, revin cu o nouă experiență de încondeiere a ouălor cu flori, de această dată cu un ou adevărat. Întrucât am o alimentație preponderent vegană, frigiderul meu nu a mai văzut ouă proaspete de foarte multă vreme, însă am păstrat câteva vechi chiar cu scopul acestui experiment. În timp, ouăle s-au deshidratat, devenind la fel de ușoare ca cele golite de conținut.

Dacă vrei să pastrezi ouăle încondeiate, îți recomand totuși să folosesti ouă proaspte, pe care să le golești de conținut, chiar dacă este o operațiune destul de delicată (afla cum, în partea a doua a articolului: http://retete.acasa.ro/vopsirea-oualeor-de-paste-260/cum-pregatim-ouale-pentru-vopsit-8084.html). Știu din proprie experiență că ouăle vechi deși uscate în interior, păstrează un miros foarte urât și trebuie să fii foarte atent(ă) să nu-l spargi.

Revenind la încondeiere, am descoperit că noul lipici folosit (Universal hobby glue Bison, solvent free) se usucă cu luciu, fapt care mi-a placut mai mult decât cel mat. În schimb, este puțin mai vâscos și se usucă foarte repede, fiind nevoită să lucrez mai repede și să fiu atentă pentru a nu lăsa urme groase de lipici.

Ou incondeiat flori2

De data aceasta am folosit petale de coreopsis și flori de piciorul cocoșului, plus o floarea miresei la unul dintre capete. Trifoiul meu drag a servit pe post de suport și fundal pentru ședinta foto.

În rest, modul de lucru este identic cu cel de la oul de lemn. În cele două exemple de mai sus, datorită florilor alese și modelului pe care mi l-au inspirat, am început ornarea de la un capăt și am terminat-o la celălalt, pe axa verticală, însă poți începe din orice loc vrei, cu condiția să lucrezi mai întâi o jumătate și după uscare, pe cea de-a doua, pentru a putea să-l ții în mână fără să te lipești sau mai rău, să strici creația delicată.

Ou incondeiat flori1

M-aș bucura să încondeiezi și tu ouă cu flori și să scrii într-un comentariu mai jos cum a fost experiența ta.

Inspirație și spor!