Momente de (re)creatie cu flori presate la Cluj

Interesul manifestat anul trecut de clujeni fata de arta florilor presate m-a incurajat sa organizez si anul acesta doua ateliere de creatie, unul dedicat celor pasionati de cultura japoneza si unul pentru cei care au nevoie de relaxare prin meditatie activa cu mandale florale.

Tanabata sau Festivalul Stelelor este un festival japonez care se organizeaza anual pe data de 7 iulie. Originea lui provine dintr-o legenda chinezeasca: povestea de dragoste dintre doua stele, carora le este permis sa se intalneasca o singura data pe an. În aceasta zi, japonezii se îmbraca în yukata, împodobesc pomii (bambus) cu decoratiuni si asista la artificii. Un obicei comun în aceasta zi este ca fiecare sa scrie câte o dorinta pe o bucata de hârtie colorata (tanzaku) si s-o atârne în pomul dorintelor (un bambus decorat).

In cadrul atelierului participantii au avut ocazia sa realizeze cu ajutorul florilor presate un tanzaku din filtru de ceai ornamentat cu flori presate.

Si asa a fost:

Mandalele sunt o forma de arta care utilizeaza simultan ambele parti ale creierului. Designul numeric, geometric, logic provenit din creierul stang se imbina cu energiile intuitive, subliminale ale creierului drept, conectand mintea cu inima, reunind dualitatea sufletului intr-un singur punct. Acesta este punctul din care se spune ca trezirea spirituala este posibila.

Cuvantul „mandala” provine din sanscrita si poate fi tradus ca „cercul sacru al vietii” sau „esenta universala”. Motivul cercului cu un punct central este structura de baza a creatiei, care se reflecta atat in lumea micro, cat si in cea macro.

Mandalele din flori presate permit deschiderea spirituala, reconectarea la sinele autentic, putand fi un instrument de vindecare emotionala, de armonizare energetica, tocmai prin rezonanta cu fiinta noastra a materialului natural folosit, prin vindecarea separarii de Natura, locul de care Omul s-a instrainat.

In cadrul atelierului participantii au experimentat o meditatie activa inedita, prin realizarea unei mandale din flori si frunze naturale presate sub forma unui tablou sau felicitare, la alegere.

Si asa a fost: