Pregătiri de primăvară

De câteva zile bune adulmec cu toate simțurile primăvara. Razele soarelui sunt mai puternice, adierea vântului e mai caldă și poartă un miros vegetal, iar păsările se întrec în ciripituri. Dintre toate, mierla mă uimește de fiecare dată cu trilurile sonore, variate și clare, pe care le răspândește la întrecere cu cocoșii la primele ore ale dimineții și întotdeauna cocoțată pe cel mai înalt loc din zonă.

Ce mod plăcut de a-ți începe ziua! Ascultă filmul de mai sus și trilul mierlei îți va purta imaginația direct în mijlocul pădurii.

Dar ce mare mi-a fost bucuria când Crina, una dintre cititoarele de pe FloriPresate.ro, mi-a trimis următorul mesaj însoțit de o mierlă realizată din frunze presate:

‘Salut Adela! Eu sunt Crina. Ți-am atașat o lucrare pe care am făcut-o după ce am citit pdf-ul de la tine. E a doua mea încercare. Au fost foarte utile sfaturile tale! Din păcate eu nu am avut decât câteva petale și mai multe frunze care s-au dovedit foarte friabile. Dar am scos-o la capăt cumva. Aș vrea să te întreb ce fel de foarfecă folosești sau dacă folosești cuttere din acelea speciale pentru hârtie (…). Mulțumesc pentru inspirație și pentru imbold!’

mierlaAm fost impresionată de finețea cu care a realizat întreaga compozitie și de detaliile păsării, mai ales că a avut la dispoziție puține materiale și este doar la a doua încercare! Dragă Crina, încă o dată te felicit și îți mulțumesc  că ai împărtășit lucrarea cu noi!

Pe lângă întrebarea exprimată de Crina, mesajul ei îmi indică alte două dificultăți pe care aș vrea să le clarific în continuare: cantitatea mică de materiale disponibile și friabilitatea lor.

1. Cu cât cantitatea și varietatea de frunze și flori presate este mai mare, cu atât ai o libertate mai mare de alegere a culorilor, formelor și texturilor.  În plus, nu va mai fi o problemă așa de mare dacă se întâmplă să greșești și să strici o frunză.

Ne apropiem deja de mijlocul lui martie și în scurt timp vegetația va exploda de-a dreptul, așa încât este bine să te pregatești din timp pentru a ține pasul cu natura și pentru a presa cât mai multe feluri de plante pe măsură ce ele apar.

Concret, asta înseamnă să stabilești un loc dedicat presării, care să fie accesibil și cât mai uscat (departe de baie și bucătărie). Acesta poate fi un raft de bibliotecă, dacă intenționezi să presezi în cărți cantități mai mici de plante. Important e ca raftul să fie suficient de rezistent și înalt pentru a încăpea un strat gros de cărți. De asemenea, colectează multe foi de hârtie (ciorne) în care vei așeza plantele la presat pentru a proteja filele cărții și pentru a le schimba locul cu ușurință.

Dacă vrei să presezi ‘în stil mare’, atunci ai nevoie de câteva teancuri mari de ciorne și de reviste, pe care le poti așeza pe o masă, pe un dulap sau direct pe podea, în funcție de spațiul disponibil. Dacă nu găsești ciorne chiar la job-ul tău, întreabă-ți prietenii. Cu siguranța vei găsi firme sau instituții bucuroase să scape de maculatură și în felul acesta faci și o faptă bună pentru planetă.

Pentru a identifica cu ușurință straturile de plante, îți recomand să așezi la fiecare strat câte o fâșie de hârtie ca un semn de carte.

O altă variantă de presare o reprezintă presele speciale fixe și portabile, dar pentru ele voi dedica un articol special.

Pentru a avea recuzita completă,  mai ai nevoie de câteva plicuri de hârtie A4 si A5, care pot fi tot refolosite și în care vei depozita plantele după ce s-au uscat. Astfel, vei face loc următoarei serii de plante și îți va fi usor să le găsești când vei avea nevoie.

Nu îți rămâne decât să fii pe fază pentru a observa și a culege surprizele oferite de natură.

2. Cel de-al doilea subiect de astăzi este friabilitatea plantelor uscate și se corelează cu întrebarea Crinei.

Toate frunzele și florile presate sunt friabile într-o măsură mai mică sau mai mare, nu putem schimba asta. Acest neajuns este și mai evident dacă dorim să tăiem planta pentru a obține o anumită formă, așa cum a făcut Crina. Iată ce putem face totusi pentru a depăși acest obstacol:

–  Alege plantele care sunt prin natura lor mai rezistente. Experimentând, vei descoperi care sunt acestea și în ce măsură se lasă modelate. Pe cele mai sensibile folosește-le doar întregi.

–  Foloseste penseta în locul degetelor pentru a muta planta dintr-un loc în altul!

–  Folosește-ți rezervele de răbdare și lucrează fără grabă.

–  Folosește un instrument de tăiat bine ascuțit. Nu îți recomand foarfeca sau cutter-ul clasic cu lama dreaptă, ci un cutter cu lama rotunjită, fie unul special de hobby, fie unul chirurgical, cum folosesc eu. Lama rotunjită îți permite să ai control asupra tăieturii, fără să tragi și să rupi planta.

Lama

– Lucrează pe un suport drept, neted și dur, atât pentru a susține bine planta în timp ce o tai, cât și pentru a proteja masa de lucru. Poți folosi o placă de plexiglas, mucava, placaj sau sticlă, peste care așezi  o foaie de hârtie sau carton alb (pentru un contrast bun cu frunza).

–  Urmărește nervurile frunzei atunci când tai și încearcă să le ocolești, mai ales pe cele mai groase.

–  Dacă totuși  frunza s-a rupt, ai doua variante: fie încerci să lipești fragmentele bucată cu bucată, ceea ce poate fi extrem de migălos, fie mai tai o dată.

Sper că sfaturile mele îți vor fi de folos și că vei fi pregatit(ă) pentru campania de presat.

Am și o curiozitate, care este prima floare de primavară pe care ai presat-o? Împărtașește cu noi experiența ta!

Aștept în continuare comentariile și întrebările tale.

Spor la presat și multă inspirație!