Descoperă florile de legendă ale lunii martie

MuguriDupă aproape cinci săptămâni petrecute la Iași, Bucureștiul m-a întâmpinat cu pomi înmuguriți și cu soarele arzând de nerăbdare să-i vadă mai repede înfloriți.

În timp ce în nordul țării ghioceii erau în plin sezon, în sud vremea lor a trecut și au apărut narcisele și toporașii. Am observat un decalaj de una-două săptamâni între sudul și nordul țării, ceea ce poate fi un mare avantaj în situația în care ai ratat o plantă sau dimpotrivă, fiind în nord ai nevoie de una care nu a apărut încă.

După o scurtă ședință foto prin grădinile din jurul blocului, am încercat să surprind dintr-o privire întreg tabloul pe care ni-l oferă generoasă luna martie și mi-am amintit o legendă foarte frumoasă și nu foarte cunoscută, pe care vreau să ți-o impărtășesc și ție:

Când Dumnezeu a făcut toate câte sunt pe pământ, le-a colorat frumos. Când a făcut zăpada, i-a zis: „Pentru că tu umbli peste tot, să-ți cauți singură culoarea care-ți place”.

Zăpada s-a dus mai întâi la iarbă: -„Dă-mi și mie din culoarea ta verde atat de frumoasă!”. Iarba a refuzat-o înțepată. A rugat atunci brândușa elegantă să-i dea culoarea portocalie,dar nici ea nu a vrut. A întrebat apoi vioreaua dacă nu îi dă culoarea albăstruie, însă ea a tratat-o cu raceală. Narcisa, prea fermecată de propria frumusețe, nu a vrut să-i dea culoarea galbenă, iar zambila cea bogată a refuzat cu zgârcenie să-i dea culoarea roz. Nici o plantă nu asculta rugămintea zăpezii.

Tristă și amărâtă, aceasta ajunge în dreptul ghiocelului care stătea mai umil, cu capul plecat și îi spune și lui necazul:-„Nimeni nu vrea să-mi dea culoarea sa. Toate mă alungă și își bat joc de mine!”. Înduioșat de soarta zăpezii, ghiocelul i-a spus: -„Dacă-ți place albul meu, îl împart bucuros cu tine”. Zăpada primi cu mulțumire darul și de atunci, ea poartă veșmântul alb ca al ghiocelului. Drept recunoștință, zăpada îl lasă să-și scoată căpșorul afară de cum începe să se arate primăvara. (Adaptare dupa dl. Prof. Ion Ghinoiu)

Legenda surprinde doar câteva dintre cele mai cunoscute plante care apar în cursul acestei luni și în continuare voi completa calendarul recoltării florilor, oferindu-ți o scurtă descriere a fiecăreia și sfaturi pentru a obține cele mai frumoase flori presate.

Ghiocelul comun

(Galanthus nivalis, familia Amaryllidaceae), prima floare care vestește primăvara, crește prin păduri, tufărișuri și pajiști, dar poate fi și cultivată în grădină Deși are un aspect atât de fragil, ghiocelul este de fapt foarte rezistent, și cu cât este mai frig, cu atât durează mai mult, unii înflorind și în martie.Ghiocei

Floarea delicată de ghiocel se presează ușor, așezată pe o parte, însă își pierde curând albul imaculat, transformându-se în gălbui si apoi maroniu, mai ales dacă este presată prin metoda naturală, mai lentă.

Brândușa (Crocus, Fam. Iridaceae) este una dintre cele mai timpurii flori de primăvară, o priveliște binevenită după o iarnă lungă și cenușie și prima floare pe care o presez în martie. Crește prin pajiști și margini de pădure, dar se cultivă și în grădină sau ghiveci (specia Crocus vernus sau brândușa de primavera), care poate fi albă, galbenă sau liliachiu-purpurie.

Foarte cunoscută este specia Crocus sativus sau șofran, de culoare liliachie, cultivate pentru condimentul șofran, uleiuri aromatice și alte substanțe utilizate în medicină și alimentație.

Branduse

Specia Crocus moesiacus sau Crocus flavus cu flori galbene-aurii crește doar în regiunile din sudul țării și este ocrotită de lege. De obicei o găseam de vânzare în piețe, însă mi-am dat seama că era tocmai specia protejată și am renuțat s-o mai cumpăr. Vă recomand s-o cultivați dacă aveți posibilitatea.

Frunzele asemănătoare ierbii sunt subțiri și verzi, cu o dungă centrală albă. Florile în formă de cupă cu 6 petale nu au tulpină și înfloresc chiar deasupra frunzelor.

Nici frunzele, nici florile nu prezintă dificultăți la presare. Pentru varietate, puteti presa atât muguri, flori parțial deschise, cât și flori complet deschise. Brandușele din imagine le-am presat în anii trecuți și după cum vezi,  și-au păstrat foarte bine culoarea originală.

Viorele (Scilla bifolia, Fam. Liliaceae) se întâlnesc spontan în pădurile de foioase, alaturi de ghiocei si toporasi, dar  apare și prin grădini, cultivată ca specie ornamentală. Florile sunt mici, parfumate, formate din 6 petale albastre, iar frunzele alungite sunt întotdeauna în număr de două. Viorele

Atunci când le presezi, poți desprinde florile de tulpina, sau poți presa planta întreagă, caz în care ai mai multa grijă când o așezi, pentru a evita suprapunerile. Alege exemplare mai tinere, pentru că cele mai vechi își curbează vârful petalelor și nu se mai presează frumos.

La fel ca majoritatea florilor sălbatice, viorelele se ofilesc repede după ce le-ai rupt și chiar dacă le pui în apă, unele nu își mai revin. De aceea, presează-le cât de repede poți.

 

 

 

 

Narcisa (Narcissus poeticus, Fam. Amaryllidaceae) cunoscută în popor și sub numele de zarnacadea sau coprina înflorește spre sfârșitul lui martie, fiind foarte apreciată pentru parfumul său plăcut.

NarcisaSpecii_narcisaEste foarte răspândită în grădini și parcuri și mai puțin în flora spontană. Specia comună are o floare singulară, cu șase petale albe și o coronulă galbenă cu margine roșie, la mijloc. În ultimii ani au pătruns și la noi multe alte varietăți de narcisă, având diferite nuanțe de galben și portocaliu.

 

 

 

 

O poți presa și întreagă, cu o greutate mai mare deasupra, dar dacă ai nevoie doar de petale și de coronula din mijloc e mai bine să le presezi separate, ca în imaginea de mai jos.

Narcisa_presata

 

 

 

 

 

 

Mare atenție atunci când s-au uscat și vrei să le folosești! Întrucât planta conține o sevă vâscoasă, capătul petalelor se va lipi foarte tare de hârtie. Ajută-te cu o lamă fină pentru a le desprinde.

Dintre florile lunii martie mai menționez toporașii, despre care am vorbit deja aici și zambilele, care sunt mai pretentioase la presat, fiind groase și suculente. Voi reveni cu un tutorial dedicat lor.

Desigur, lista nu se sfârșește aici. Cu siguranță ai vazut și alte flori de primăvară, dacă nu în flora spontană, atunci prin florării. Te invit să împărtășești cu noi care sunt acestea, iar daca le-ai presat, cum ți-au ieșit sau ce dificultăți ai întâmpinat.

Sper că sfaturile din acest articol îți vor fi de folos, iar dacă mai ai nelămuriri, te aștept cu întrebări.

Spor la presat!

___________

Bibliografie:

  1. Stoica Preda Godeanu, Diversitatea lumii vii – Determinatorul ilustrat al florei și faunei Romaniei, Vol. III – Mediul terestru, Partea 1, Ed. Univ. “Vasile Goldiș”, Arad, 2010, pg. 436, 445. Îl poți comanda aici.
  2. Cartea grădinarului – Ghid practic pentru amenajarea unei grădini minunate, Ed. Teora, 2008, pag. 204
  3. Atlas botanic
  4. http://www.dexonline.ro
  5. http://ro.wikipedia.org
  6. http://www.cimec.ro ,  Bunuri culturale mobile clasate în Patrimoniul Cultural Naţional
  7. http://www.bioterapi.ro/aprofundat/index_aprofundat.html

Toporasi