Presa portabilă – prietenul care te scutește de regrete

Presa1Chiar dacă Baba Iarna insistă cu încăpățânare să mai stea pe la noi, eu nu mă supăr, ci dimpotrivă, îi mulțumesc.

Staaai! Nu te grăbi să arunci în mine cu ouă stricate!

Știi doar că în orice rău se ascunde un bine și în plus, este cea mai bună ocazie să-ți exersezi muschii optimismului.

E greu?

Te înțeleg, însă vei vedea că până la sfârșitul articolului îi vei mulțumi și tu iernii că ți-a mai dat un răgaz.

Cum pentru ce? Pentru a te pregăti mai bine de ‘campania’ de presat care deja a început.

În curând vei începe să ieși mai  mult în natură în parc, la ‘iarbă verde’, la pădure, în excursii, în concediu, la țară (ferice de tine dacă ai), la prieteni cu grădină etc. Toate acestea vor fi ocazii excelente de colectat material vegetal și n-ar fi mai frumos să revii acasă încărcată cu flori si frunze, decât cu regretul că n-ai avut în ce să le presezi? Doar n-o să cari și biblioteca după tine sau și mai rău, teancurile cu maculatură…

Îmi amintesc nenumărate situatii în care am ratat plante mult râvnite din cauză că nu am avut dotarea necesară și nu aș vrea să treci și tu prin asemenea momente.

Cel mai valoros tovarăș de drum pe care îl poți avea în aceste ocazii este o presă portabilă (sau mai multe) ușoară și eficientă, iar în continuare îți voi arăta cum poți face una chiar tu.

Așadar, mulțumește-i iernii că mai ține o vreme mugurii în frâu și pune-te pe treabă!

Ai nevoie de următoarele:

– Două plăci dure de plexiglass sau lemn/placaj groase de 3-5mm, cu dimensiunile 22x15cm. Dacă nu le ai deja prin casă, le găsești la magazinele de bricolaj în foi mai mari, urmând apoi să le tai la dimensiune, fie chiar în magazin, fie ‘sunând un prieten’ priceput. Poți să faci și o presă mai mică, înjumătățind dimensiunile, așa cum a fost prima mea presă, numai că asta îți va limita numărul și mărimea plantelor pe care le poți presa.

– Două benzi de arici de câte 60cm fiecare

– Adeziv puternic gen poxipol

– 10-20 cartoane tăiate la dimensiune (jumătate de A4); poți refolosi cartoane de la dressuri, dosare, cutii și ambalaje. Important e să fie netede și ne-plastifiate, pentru a putea absorbi umiditatea de la flori. Nu recomand cartonul ondulat decât în combinație cu cel simplu, pentru că e denivelat și lasă urme pe flori.

CartoaneHartie_Cartoane

 

 

 

 

 

 

 

–  10-20 foi de hârtie A4 (ciorne printate doar pe o parte) pliate la jumătate  în care vei așeza plantele și care se vor intercala printre cartoane

–  Foarfecă, riglă

Pasul 1. Desparte cele două fețe ale benzilor de arici. Taie cu foarfeca una din fețele ‘agățăcioase’ (scaiul) în patru bucăți egale de 15cm. Cealaltă bucată de scai îți va rămâne nefolosită.

Pasul 2. Lipește două dintre bucățile de scai pe placa 1, la distanță egală față de margine (cca. 4cm), așa cum vezi în poza de mai jos.

Coperta_mica

Pasul 3. Lipește benzile lungi pe placa 2 cu puful îndreptat în jos, spre placă, la aceeași distanță față de margine (4 cm), astfel încât într-o parte să-ți rămână 12cm de bandă liberă. Coperta_mare

 

 

 

 

 

Pasul 4. Pune plăcile sub o greutate pentru a se fixa bine banda și lasă-le cât e nevoie, conform instrucțiunilor de pe adeziv.

Pasul 5. Lipește celelalte două bucăți de scai de 15 cm pe placa 2, deasupra benzilor de puf lipite anterior. Lasă din nou să se fixeze.

Pasul 6. Asamblarea presei. Așează placa 2 cu scaiul în jos (fața netedă în sus). Ține placa 1 tot cu scaiul în jos și aplic-o peste banda scurtă de puf a placii 2, lăsând 3-4 cm între plăci. Vei putea ajusta ulterior distanța dintre plăci, în funcție de grosimea stratului de cartoane și hârtii.

Presa asamblata

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasul 7. Introdu cartoanele și hârtiile între cele două ‘coperți’ și înfășoară-le cât de strâns poți cu benzile lungi de arici.

Presa pliata

Așa va arăta prima ta presă portabilă. E suficient de mică pentru a încăpea în geanta sau rucsacul tău. De obicei eu am nevoie de două sau trei la o ședință de cules, dar pentru început e suficientă una.

Sfaturi de utilizare:

–  Dacă presezi plante mai groase, folosește mai multe cartoane între straturi

–  După ce revii acasă, transferă cât mai repede foile cu plante în cărți sau într-o presă mai mare. Nu le lăsa în presa portabilă mai mult de 24 de ore, pentru că vor începe să mucegăiască sau în cel mai bun caz își vor schimba culoarea din cauza umidității prea mari.

–  Poți folosi presa portabilă și ca presa permanentă, cu condiția să pui între straturile de plante un strat suficient de gros de cartoane și hârtii și să strângi ariciul foarte, foarte tare.

Acum că ți-am dat de lucru, mă întorc la masa de creație, unde câteva petale pestrițe de lalea mă așteaptă să le transform într-o mandală.

Dacă ai întrebări, neclarități sau vrei să ne împărtășești experiențele tale cu florile presate m-aș bucura să lași un comentariu mai jos.

Îți urez spor la treabă și nu uita să-i mulțumești Iernii ! 🙂