Vedetele toamnei – frunzele presate

Frunze de toamna1

Una dintre cele mai mari bucurii ale toamnei este bogatia de frunze divers colorate, iar daca te pasioneaza arta florilor presate, bucuria este si mai mare.
Adesea m-am gandit ca numele arta florilor presate „nedreptateste” frunzele si alte materiale vegetale atat de utile si fara de care aceasta arta s-ar limita la simple aranjamente florale. De aceea, prefer sa folosesc adesea numele de oshibana, chiar daca nu este atat de cunoscut.

Frunza cerFrunza-munte

Frunzele sunt cele care ne permit sa imaginam dealuri impadurite sau munti semeti, lanuri de grane coapte sau plaje tropicale, sunt cele care prin caderea lor se abandoneaza parca in mana creatorului, invitandu-l sa-i insufle o viata noua.

Artar_frunza Frunze_plaja

Spre deosebire de o floare de pe camp sau din gradina, in fata careia poti avea un sentiment de vinovatie si simti nevoia sa-i ceri iertare pentru ca o rupi, frunzele de toamna iti inspira bucurie pura, pentru ca nu pot fi decat recunoscatoare ca le salvezi de la inevitabila disparitie. Pentru mine ca artist, este o mare satisfactie sa pot transforma tristetea decaderii si sfarsitului in bucuria creatiei si a unui nou inceput.

Desi sunt foarte usor de presat, chiar si pentru un incepator in aceasta indeletnicire, m-am gandit ca nu ar fi de prisos cateva sfaturi care te vor ajuta sa obtii cele mai frumoase frunze presate pentru lucrarile tale artistice:

1. Alege frunze care sunt inca maleabile si au culorile vii

2. Nu evita o frunza frumos colorata, doar pentru ca are pete, e putin rupta sau are alte imperfectiuni. E posibil ca exact acele pete sa dea farmec si naturalete unei anumite lucrari sau in cel mai rau caz, poti inlatura ulterior partea care nu iti place.

3. Frunzele de toamna sunt rezistente, asa incat poti culege multe odata si le poti aseza una peste cealalta pana cand vei putea sa le presezi. Le poti chiar lasa de pe o zi pe alta, cu conditia sa le tii intr-o punga de plastic, in frigider.

Frunze de toamna3

4. Inainte de a le pune la presa, sterge-le cu carpa umeda pentru a inlatura praful sau alte impuritati depuse de-a lungul verii si apoi tamponeaza-le cu un servet uscat de hartie pentru a le usca.

5. Inlatura petiolul (codita) daca acesta e prea lung sau prea gros si daca stii sigur ca nu iti va fi de folos in lucrarea ta.

6. Cu cat nervurile frunzelor sunt mai groase, cu atat presiunea aplicata deasupra la presate trebuie sa fie mai mare, pentru ca frunza sa se preseze bine pe toata suprafata. Exista si frunze foarte mari, care au nervura principala atat de groasa, incat este mai bine sa o inlaturi cu ajutorul unei foarfece si sa presezi bucatile ramase.

7. Nu ingramadi multe frunze pe aceeasi pagina, lasa spatiu intre ele si schimba hartia o data pe zi, pentru a evita patarea sau mucegairea.

8. Dupa ce s-au uscat complet, depoziteaza-le in plicuri etichetate dupa culori si/sau tipuri de frunze pentru a le gasi mai usor cand vei avea nevoie de ele.

9. Urmareste sa colectezi o varietate cat mai mare de forme, culori si marimi pentru a avea de unde alege.

Frunzele pot fi materialul potrivit si pentru imagini abstracte, geometrice, pentru figurine, obiecte, practic pentru aproape orice iti poti imagina.

Otetar

Botanical ansoa_framed

Iata spre exemplu o minunatie de testoasa care s-a nascut la cursul de oshibana din trei frunze de nuc de culori diferite si o frunza de salcie.

Frunze_Testoasa

Sper ca sfaturile mele iti vor fi de folos si ca vei profita de zilele insorite de toamna pentru a-ti face provizii de frunze.

Daca totusi timpul sau spatiul nu iti permit sa faci asta, nu te necaji. Exista magazinul PressedFlowers.ro de unde te vei putea aproviziona cu toate frunzele de care vei avea nevoie.

Spor la presat si nu ezita sa pui intrebari sau sa faci un comentariu la subiect mai jos.