Cu un minut inaintea cosasilor…

Vara asta a fost ca un facut… Aproape de fiecare data cand mi-am propus sa presez ceva, fie ca a fost la bloc sau la tara, am auzit sunetul „amenintator” al cosasilor pusi pe secerat verdeata.

Ultima data eram la tara in gradina unor prieteni si pe un teren necultivat am gasit o „cuvertura” frumoasa de tatais (Pulicaria dysenterica, fam. Asteraceae), o sumedenie de ochisori galbeni si veseli ca un soare, numai buni de folosit ca punct de plecare la o mandala. N-am apucat sa ma bucur prea mult de priveliste, ca un cosas angajat de proprietari „sa curete locul” si-a facut aparitia.

In astfel de momente, rapiditatea este esentiala. Trebuie sa ai presa la indemana si sa salvezi de la ofilire tot ce se poate salva. Asadar am prins viteza, am luat-o inaintea cosasului si am cules toate florile bune de presat, adica cele mai tinere, cu calatidiul (tip de inflorescenta cu axul latit, ca la floarea soarelui) plat, inca neinflorit. Am lasat apoi cosasul sa-si duca „macelul” la bun sfarsit si m-am retras la umbra sa presez recolta.

Tataisul este cunoscut si sub numele de tataisa sau punga-babei. Este o planta perena care creste in zonele umede la altitudini de cel mult 800 m. Planta infloreste din luna iulie pana la sfarsitul lunii septembrie si emana un miros asemanator cu menta. Florile sunt galbene-aurii, mari, rotunde, cu diametru de 2-3 cm.

Tataisul este folosit si in scop terapeutic, de la el culegandu-se florile si partea aeriana care au proprietati antiinflamatorii, astrigente si antidiareice. In trecut, radacina de tatais era folosita la alungarea purecilor si a altor insecte din locuinte (radacinii i se dadea foc, iar fumul emanat era imprastiat in toate colturile camerei)

Tataisul e o floare destul de greu de presat, din cauza diferentei mari de grosime dintre partea centrala si petalele exterioare, chiar si la exemplarele tinere. O poti strange usor intre degete, pentru a-i „directiona” aplatizarea in forma dorita.

De asemenea, distanta dintre plante trebuie sa fie mai mare decat de obicei. Eu am asezat doar patru flori pe o jumatate de A4.

In plus, stratul de hartii/cartoane dintre doua straturi de flori trebuie sa fie mai gros. Explicatii mai amanuntite despre presarea plantelor si demonstratie live iti ofer in emisiunea de AICI (in caz ca nu ai vazut-o deja).

Ceva mai usor de presat decat tataisul, dar cu aceleasi recomandari este coreopsis (Coreopsis tinctoria, fam. Asteraceae), cunoscuta in unele zone si sub numele de lipscanoaie.

Coreopsis-Adela-Talpes

Este o planta de gradina anuala, cu o tulpina subtire ce ajunge chiar si la inaltimea de 1 metru. Florile de culoare galbena cu baza maro-roscat, purpurie, sau amestec intre aceste culori, au de obicei 8 petale si apar in varful tulpinii pe un peduncul de 6 cm lungime. Planta infloreste de la inceputul verii si pana prin septembrie, octombrie.

Coreopsis este printre putinele plante care isi pastreaza multi ani culoarea dupa presare, asa cum poti vedea AICI.

O alta planta pe care o poti presa in acesta perioada este tintaura (Centarium erythraea, fam. Gentianaceae) numita in popor si fierea pământului, iarba frigurilor, potroacă, frigurică, ghințură, scânteiuță, crucea-pământului.

Este o plantă erbacee, perenă, crește înaltă de 10-40 cm cu o tulpină care se ramifică doar în zona florilor. Florile sunt ca niște steluțe cu cinci colțuri de culoare roz sau violet, mai rar alb. Planta crește în livezi și pe pajiști în locuri umede și luminoase, în zonele de munte până la o altitudine de 1000-1200 m, în vii, în zonele defrișate, sub traseele liniilor de înaltă tensiune. Se culege din iunie până în septembrie.

Pe langa faptul ca e una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante din flora medicinală românească, este si foarte potrivita pentru presat, desi necesita multa, multa rabdare. Daca o culegi, lasa radacina in pamant, pentru a rasari si anul viitor.

Tintaura-flori-presate2

Pune tulpinile intr-un pahar cu apa si preseaza florile pe masura ce se deschid, taindu-le una cate una cu un forfecel de unghii. Florile se inchid seara in lipsa luminii, insa a doua zi dimineata vei avea o noua recolta. Fiind foarte mici si subtiri, nu necesita conditii speciale la presare, iar in privinta rezistentei in timp nu stiu inca in ce fel se comporta, pentru ca este prima data cand o presez. Voi reveni.

Acestea au fost pentru  mine noutatile verii, cel putin pana acum, iar in plus am mai presat  plante cunoscute din anii trecuti, cum ar fi nalba, cucuta si diverse ierburi despre care am scris AICI.

Mai este inca o luna de vara, in care ai ocazia sa aduni materiale variate pentru creatiile tale din flori presate. Nu te lasa intimidat(a) nici de cosasi, nici de canicula, fii pe faza cu presa pregatita si ramai in contact cu natura si cu darurile ei.

Spune-mi si tu intr-un comentariu ce flori ai presat vara asta, cum ti-au iesit sau ce greutati ai intampinat.

Eu iti sunt in continuare aproape cu sfaturi si informatii utile.

Cu drag,

Adela

Surse si resurse utile:

Tataisul (Pulicaria dysenterica), planta ce alunga purecii

http://dexonline.ro/definitie/t%C4%83t%C4%83i%C8%99%C4%83

https://ro.wikipedia.org/wiki/Coreopsis

Coreopsis tinctoria

https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%9Aintaur%C4%83

http://www.click.ro/utile/sanatate/ceasca-de-sanatate-tintaura-face-curatenie-generala-organism